Hotărâre   nr. 285 din  4 martie 2004

privind aplicarea Planului național de acțiune pentru egalitatea de șanse între femei și bărbați

EMITENT:      GUVERNUL ROMÂNIEI

PUBLICATĂ ÎN: MONITORUL OFICIAL  NR. 236 din 17 martie 2004

 

    În temeiul art. 108 din Constituția României, republicată,

 

    Guvernul României adoptă prezenta hotărâre.

 

    ART. 1

    Prezenta hotărâre stabilește măsurile minimale pentru realizarea obiectivelor din Planul național de acțiune pentru egalitatea de șanse între femei și bărbați, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 1.273/2000, denumit în continuare Planul.

    ART. 2

    Realizarea măsurilor prevăzute la art. 1 reprezintă o obligație pentru toate autoritățile și instituțiile publice.

    ART. 3

    (1) Măsurile menționate la art. 1 se realizează de către autoritățile administrației publice centrale reprezentate în Comisia consultativă interministerială în domeniul egalității de șanse între femei și bărbați (CODES), prevăzute în anexa care face parte integrantă din prezenta hotărâre, denumită în continuare Comisia.

    (2) Comisia urmărește și monitorizează progresele referitoare la măsurile de realizare a obiectivelor Planului, în baza atribuțiilor acesteia stabilite prin Hotărârea Guvernului nr. 967/1999 privind constituirea și funcționarea Comisiei consultative interministeriale în domeniul egalității de șanse între femei și bărbați (CODES) și prin Hotărârea Guvernului nr. 1.273/2000 privind aprobarea Planului național de acțiune pentru egalitatea de șanse între femei și bărbați.

    ART. 4

    (1) În cadrul autorităților administrației publice centrale reprezentate în Comisie, respectiv în cadrul serviciilor lor publice deconcentrate, se constituie structuri specifice pentru egalitatea de șanse între femei și bărbați, în limita posturilor și alocațiilor bugetare aprobate.

    (2) În cazul autorităților administrației publice centrale reprezentate în Comisie, coordonarea structurilor specifice se asigură de către persoana desemnată ca membru al acesteia.

    ART. 5

    Structurile specifice pentru egalitatea de șanse între femei și bărbați au următoarele atribuții:

    a) evaluarea stadiului aplicării și respectării legislației în ceea ce privește egalitatea de șanse între femei și bărbați, în domeniul de responsabilitate al autorității publice sau al instituției publice;

    b) analizarea și propunerea spre eliminare a oricăror elemente generatoare de discriminări din actele normative elaborate de autoritatea publică sau de instituția publică;

    c) participarea la elaborarea de proiecte de acte normative care au relevanță în ceea ce privește egalitatea de șanse între femei și bărbați și, respectiv, eliminarea oricăror discriminări pe criterii de sex, în domeniul de responsabilitate al autorității publice sau al instituției publice;

    d) elaborarea de recomandări și de criterii privind respectarea egalității de șanse între femei și bărbați în domeniul sectorial de responsabilitate al autorității publice sau al instituției publice;

    e) înaintarea către conducătorul autorității publice sau al instituției publice a recomandărilor și criteriilor elaborate în vederea aprobării;

    f) elaborarea de rapoarte periodice privind respectarea recomandărilor și criteriilor întocmite pentru domeniul sectorial de responsabilitate al autorității publice sau al instituției publice;

    g) elaborarea de rapoarte anuale privind reprezentarea femeilor și bărbaților în posturile de decizie de la nivelul autorității publice sau al instituției publice și al structurilor aflate în coordonarea și/sau în subordonarea acesteia;

    h) elaborarea de programe privind formarea profesională a personalului din aparatul propriu și din structurile aflate în coordonare și/sau în subordonare, pe tematica egalității de șanse între femei și bărbați și a eliminării oricăror discriminări pe criterii de sex, pentru domeniul de responsabilitate al autorității publice sau al instituției publice;

    i) organizarea anuală a unor acțiuni de informare profesională privind legislația referitoare la respectarea egalității de șanse între femei și bărbați;

    j) perfecționarea mecanismelor de control în ceea ce privește măsurile de eliminare a comportamentelor discriminatorii după criterii de sex.

    ART. 6

    Autoritățile administrației publice centrale asigură, în limita alocațiilor bugetare aprobate, fonduri speciale pentru derularea acțiunilor de informare și formare profesională privind legislația referitoare la respectarea egalității de șanse între femei și bărbați, în funcție de specificul domeniului de responsabilitate al instituției.

    ART. 7

    La elaborarea proiectelor de acte normative care au relevanță în ceea ce privește egalitatea de șanse între femei și bărbați, sunt nominalizate și persoane din structurile specifice pentru egalitatea de șanse între femei și bărbați în colectivele speciale, constituite în baza Hotărârii Guvernului nr. 555/2001 pentru aprobarea Regulamentului privind procedurile pentru supunerea proiectelor de acte normative spre adoptare Guvernului.

    ART. 8

    Comisia este consultată în mod obligatoriu și emite un aviz consultativ în cazul proiectelor de acte normative cu relevanță în ceea ce privește egalitatea de șanse între femei și bărbați și/sau eliminarea oricăror discriminări după criterii de sex, care se supun spre adoptare Guvernului.

    ART. 9

    (1) În cadrul autorităților administrației publice centrale care sunt reprezentate în Comisie, respectiv în cadrul serviciilor lor publice deconcentrate, se desfășoară anual programe de formare profesională a personalului din aparatul propriu și din structurile aflate în coordonare și/sau subordonare, având în mod obligatoriu în componență module referitoare la egalitatea de șanse între femei și bărbați și eliminarea oricăror discriminări după criterii de sex.

    (2) Programele de formare profesională prevăzute la alin. (1) se desfășoară pe baza fondurilor speciale din bugetul propriu, în limita alocațiilor bugetare aprobate.

    ART. 10

    Instituțiile administrației publice centrale, reprezentate în Comisie, coordonează, urmăresc și verifică măsurile luate în teritoriu de către serviciile lor publice deconcentrate în vederea realizării obiectivelor prevăzute în Plan.

    ART. 11

    În vederea îndeplinirii măsurilor prevăzute la art. 3 alin. (2), Ministerul Muncii, Solidarității Sociale și Familiei asigură secretariatul și coordonarea activităților Comisiei și pune la dispoziție membrilor ei toate informațiile necesare.

    ART. 12

    Hotărârea Guvernului nr. 967/1999 privind constituirea și funcționarea Comisiei consultative interministeriale în domeniul egalității de șanse între femei și bărbați (CODES), publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 583 din 30 noiembrie 1999, se modifică după cum urmează:

    1. Alineatul (1) al articolului (3) va avea următorul cuprins:

    "ART. 3

    (1) CODES este formată din 25 de membri, reprezentanți ai autorităților publice prevăzute în anexa care face parte integrantă din prezenta hotărâre, desemnați de conducerile acestora."

    2. Anexa se modifică și se înlocuiește cu anexa la prezenta hotărâre.

 

                  PRIM-MINISTRU

                  ADRIAN NĂSTASE

 

                         Contrasemnează:

                         Ministrul muncii,

                         solidarității sociale și familiei,

                         Elena Dumitru

 

                         Ministrul administrației și internelor,

                         Ioan Rus

 

                         Ministrul delegat

                         pentru administrația publică,

                         Gabriel Oprea

 

                         Ministrul finanțelor publice,

                         Mihai Nicolae Tănăsescu

 

    ANEXA 1

 

                                  LISTA

autorităților administrației centrale reprezentate în Comisia consultativă interministerială în domeniul egalității de șanse între femei și bărbați (CODES)

 

    1. Ministerul Afacerilor Externe

    2. Ministerul Integrării Europene

    3. Ministerul Finanțelor Publice

    4. Ministerul Justiției

    5. Ministerul Administrației și Internelor

    6. Ministerul Economiei și Comerțului

    7. Ministerul Agriculturii, Pădurilor, Apelor și Mediului

    8. Ministerul Transporturilor, Construcțiilor și Turismului

    9. Ministerul Culturii și Cultelor

    10. Ministerul Comunicațiilor și Tehnologiei Informației

    11. Ministerul Sănătății

    12. Ministerul Apărării Naționale

    13. Ministerul Educației, Cercetării și Tineretului

    14. Ministerul Muncii, Solidarității Sociale și Familiei

    15. Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă

    16. Inspecția Muncii

    17. Autoritatea Națională pentru Protecția Copilului și Adopție

    18. Autoritatea Națională pentru Persoanele cu Handicap

    19. Casa Națională de Pensii și Alte Drepturi de Asigurări Sociale

    20. Consiliul Național de Formare Profesională a Adulților

    21. Agenția pentru Strategii Guvernamentale

    22. Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor

    23. Agenția Națională pentru Sport

    24. Agenția Națională pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii și Cooperație

    25. Institutul Național de Statistică

 

                              ---------------